Tam Zamanlı
Özgeçmiş
Prof. Dr. İlhan Şahin lisans derecesini 1974 yılında İstanbul Üniversitesi’nde, doktora derecesini 1981 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde tamamladı. Osmanlı sosyal, idarî ve kültür tarihi üzerinde yoğunlaşan Şahin, sosyal ve idarî tarihten kültür ve uygarlık değerlerine, göçebe hayat tarzından yerleşikliğe kadar uzanan alanlarda birçok esere, projeye ve uluslararası düzeyde kongrelerin düzenlenmesine imza atmıştır.
Halen İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nde öğretim üyesi olan Prof. Şahin, Amerika Birleşik Devletleri’nde Wisconsin Üniversitesi’nde, Japonya’da Ritsumeikan Üniversitesi ve Meiji Üniversitesi’nde Visiting Scholar olarak bulundu ve dersler verdi. Ayrıca uzun süre Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi’nde görev yaptı.
Japonya’nın önemli akademik kurumlarından Toyo Bunko’nun şeref üyesi olan Prof. Şahin, Osmanlı tarihinin uluslararası akademik kurullarından CIÉPO (Comité international d’études pré-ottomanes et ottomanes / International Commıttee for Pre-Ottoman and Ottoman Studies)’nun aslî üyesi ve başkan yardımcısıdır.
Osmanlı Döneminde Konar Göçerler / Nomads in the Ottoman Empire, Yağcı Bedir Yörükleri (Hikari Egawa ile), Nomads and Nomadism, Tarih İçinde Kırşehir, II. Bayezid Dönemi Ahkâm Defterleri (Feridun M Emecen ile), Mehmed Hâşim’in Îmâ-yı Törehât-ı Büldânân/Osmanlı Beldelerinin Töreleri (Feridun M. Emecen ile) yayınlanmış kitaplarından birkaçıdır. Ayrıca önemli bir kısmı Altay halklarının kültür ve uygarlık değerlerine ait olmak üzere 20’ye yakın eserin de müşterek editörüdür.
Bu çalışmalarının yanında Prof. Şahin, XX. Yüzyılda Kırgızların Sözlü Tarihi (1916-1991), Living History of Central Asian People (The Case of Kyrgyzstan), T. C. Ticaret Bakanlığı’nın Ahilik Ansiklopedisi ve T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Türklerde Çevre ve Şehircilik adlı müşterek proje çalışmalarına katıldı. Ayrıca Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi’nin adıyla bütünleşmiş olan Uluslararası Türk Uygarlığı Kongreleri ve geleneksel bir hâle gelmiş olan ve en son 2022 yılında Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te onuncusu yapılan Uluslararası Altay Toplulukları Sempozyumlarının da düzenleyicileri arasında yer aldı.