Prof. Dr. İlhan Şahin’in, Destekleyici Temsilciler Arasında Yer Aldığı ve Bildirisiyle Katıldığı Trans-Altai Sustainability Dialogue Toplantısı Moğolistan’da Gerçekleşti

Prof. Dr. İlhan Şahin’in, Destekleyici Temsilciler Arasında Yer Aldığı ve Bildirisiyle Katıldığı Trans-Altai Sustainability Dialogue Toplantısı Moğolistan’da Gerçekleşti

Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. İlhan Şahin’in, destekleyici temsilciler arasında yer aldığı ve bildirisiyle katıldığı "Trans-Altai Sustainability Dialogue" toplantısı, 24-26 Nisan 2024 tarihleri arasında Moğolistan’ın başkenti Ulaanbaatar’da gerçekleşti.

Moğolistan Parlamentosu (The State Great Hural of Mongolia), Ban Ki-moon Foundation ve Stanford University’s Walter H. Shorenstein Asia-Pasific Research Center tarafından düzenlenen toplantı, Moğolistan Parlamento Başkanı Zandanshatar Gombojav, Birleşmiş Milletler 8. Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Kırgızistan Cumhuriyeti Parlamento (Jogorku Kenesh) Sözcüsü Nurlanbek Shakiev ve Moğolistan Cumhurbaşkanı Dış İlişkiler Danışmanı Odbayar Erdenetsogt’un yanı sıra Kore Cumhuriyeti, Macaristan ve Kazakistan Meclisi üyelerinin açılış konuşmalarıyla başladı.

Üç paralel oturum halinde yapılan toplantıya Moğolistan, Türkiye, Kore Cumhuriyeti, Amerika Birleşik Devletleri, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Japonya, Azerbaycan, İsviçre, Macaristan gibi ülkelerden 50 civarında bilim insanı bildirileriyle katıldı. Oturumlarda Avrasya’nın önemli bir kesimini teşkil eden halklar ve topluluklar için kapsayıcı bir kavram olan ‘Altay’; tarihi süreç içinde bu kavramın şemsiyesi altındaki halklar; bu halklarla ilgili kurumların genişletilmesi, güçlendirilmesi yanında Altay halkları arasındaki ilişkiler ve iletişimin kurumsal olarak sürdürülebilir olması; Altay dil ailesi ve bununla ilgili küresel olarak yapılan araştırmalar; Altay şemsiyesi altındaki halkların kültür ve uygarlık değerleri; bu değerler bağlamında Moğolistan’ın yeri ve önemi ile Altay halklarının tarihi üzerindeki modern çalışmalar ve çalışmaların eğilimleri ele alındı.

Üniversitemiz öğretim üyesi Prof. Dr. İlhan Şahin, hem Altay halklarında kültür ve uygarlık değerlerine mukayeseli bir bakış konusunu içine alan bildiri sundu hem de sempozyumun kapanış oturumundaki değerlendirmede Altay halkları üzerine yapılacak toplantıların sürdürülebilir olması gerektiği üzerinde durdu.

 

 

Görüntülenme: 959 Yayınlanma Tarihi: 30 Nisan 2024