Tarih Bölümü Perşembe Konuşmaları; Erken 17. Yüzyılda İsfahan ve İstanbul: Mescid-i Şah ve Sultan Ahmed Külliyeleri

Damla Gürkan-Anar

1988 yılında Keşan'da doğdu. Cağaloğlu Anadolu Lisesi'nden mezun oldu. Lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimini Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü'nde tamamladı. "Isfahan and Istanbul in the early seventeenth Century: Masjed-e Shah and Sultan Ahmed Complexes" (Erken On Yedinci Yüzyılda İsfahan ve İstanbul: Mescid-i Şah ve Sultan Ahmed Külliyeleri) başlıklı doktora tezi, 2023 yılında İran Araştırmaları Merkezi (İRAM) tarafından birincilik ödülüne ve Boğaziçi Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar Projeleri (BAP) Komisyonu tarafından doktora tezi ödülüne layık görülmüştür.

Konuşma Başlığı: Erken 17. Yüzyılda İsfahan ve İstanbul: Mescid-i Şah ve Sultan Ahmed Külliyeleri

İçerik: Bu çalışma, 17. asrın ilk çeyreğinde Safevi ve Osmanlı başkentlerinde, zamanın iki rakip hükümdarı Şah Abbas ve Sultan Ahmed tarafından eş zamanlı olarak inşa edilen iki külliyeyi karşılaştırmalı olarak incelemeyi amaçlamaktadır. Söz konusu külliyelerinin bânilerinin dini-siyasi ajandalarının külliye patronajlarına etkisi, külliyelerin yer aldığı kent meydanları, mimari ve tezyini yapılanış ve unsurları ile yapıların ev sahipliği yaptığı ritüeller, bu araştırmanın dört ana sorunsalını teşkil etmektedir. Çok disiplinli bir yaklaşım ve metodolojinin ürünü olan bu çalışmada mimari yapılar, saray kronikleri, arşiv belgeleri, şiirler, fetva mecmuaları ve dini risalelerin yanı sıra Türkçe, Farsça ve çeşitli Batı dillerinde kaleme alınmış çeşitli araştırmalardan yararlanılmıştır.

Detaylar

• Tür: Konuşma